הידרו

אנרגיית הידרו, הנקראת גם כוח הידרואלקטרי או הידרואלקטריות, היא סוג של אנרגיה הרותמת את כוחם של מים בתנועה – כמו מים הזורמים מעל מפל – לייצור חשמל. אנשים השתמשו בכוח הזה במשך אלפי שנים. לפני למעלה מאלפיים שנה, אנשים ביוון השתמשו במים זורמים כדי להפוך את גלגל הטחנה שלהם לחיטה טחונה לקמח.

כיצד עובדת אנרגיית הידרו?

ברוב תחנות הכוח ההידרואלקטריות יש מאגר מים, שער או שסתום כדי לשלוט בכמות המים שזורמים מהמאגר, ויציאה או מקום בו המים מסתיימים לאחר שזרמו כלפי מטה. מים צוברים אנרגיה פוטנציאלית רגע לפני שהם נשפכים על ראש סכר או זורמים במורד גבעה. האנרגיה הפוטנציאלית מומרת לאנרגיה קינטית כאשר המים זורמים במורד. באמצעותם ניתן להפוך את להבי הטורבינה לייצור חשמל, המופץ ללקוחות תחנת הכוח.

סוגי מפעלי אנרגיה הידרואלקטרית

ישנם שלושה סוגים שונים של מפעלי אנרגיה הידרואלקטרית, כאשר הנפוץ ביותר הוא מתקן כיבוי. במתקן הצפה משתמשים בסכר לבקרת זרימת המים המאוחסנים בבריכה או במאגר. כאשר יש צורך באנרגיה רבה יותר, מים משתחררים מהסכר. ברגע שמשתחררים מים, כוח הכבידה משתלט והמים זורמים כלפי מטה דרך טורבינה. כשלהבי הטורבינה מסתובבים, הם מפעילים גנרטור.

סוג נוסף של מפעל אנרגיה הידרואלקטרית הוא מתקן הסחה. סוג זה  הוא ייחודי מכיוון שהוא אינו משתמש בסכר. במקום זאת, הוא משתמש בסדרת תעלות כדי לתעל מי נהר זורמים לעבר הטורבינות המפעילות גנרטור.

הסוג השלישי נקרא מתקן לאחסון שאיבה. מפעל זה אוסף את האנרגיה המופקת מאנרגיה סולארית, רוח וכוח גרעיני ומאחסן אותה לשימוש עתידי. המפעל אוגר אנרגיה על ידי שאיבת מים במעלה הגבעה מבריכה בגובה נמוך יותר למאגר הממוקם בגובה גבוה יותר. כשיש ביקוש גבוה לחשמל, המים שנמצאים בבריכה הגבוהה יותר משתחררים. כאשר מים אלה זורמים חזרה למאגר התחתון, הם הופכים לטורבינה המייצרת יותר חשמל.

באיזו מידה משתמשים באנרגיה הידרואלקטרית ברחבי העולם?

אנרגיה הידרואלקטרית היא מקור החשמל המתחדש הנפוץ ביותר. סין היא היצרנית הגדולה ביותר של הידרואלקטריה. יצרנים מובילים אחרים של אנרגיה מימית ברחבי העולם כוללים את ארצות הברית, ברזיל, קנדה, הודו ורוסיה. כ- 71 אחוז מכל החשמל המתחדש המופק על פני כדור הארץ מקורו בכוח מים.

מהי תחנת הכוח ההידרואלקטרית הגדולה בעולם?

סכר שלושת הערוצים בסין, המעכב את נהר היאנגצה, הוא הסכר ההידרואלקטרי הגדול ביותר בעולם, מבחינת ייצור החשמל. אורך הסכר 2,335 מטר (7,660 רגל) וגובהו 185 מטר, ויש לו מספיק גנרטורים לייצור כוח של 22,500 מגה וואט.